Vuoden 2020 LVI-tukkumyynnin tilastot valmistuivat. Poikkeuksellinen vuosi päättyi edellisen tasolle, vaikka vuosi 2020 ravisteli taloutta niin kotimaassa kuin globaalistikin.

Suomessa vuosi alkoi LVI-tuotteiden myynnin osalta vahvasti, ensimmäinen kvartaali oli lähes 7 % edellä vuoden 2019 vastaavaa ajanjaksoa. Covid19-pandemia laittoi jarrut päälle ja käänsi kehityksen alaspäin. ”Koko vuoden 2020 osalta päädyttiin melko tarkkaan edellisen vuoden tasolle, mitä voi pitää olosuhteisiin nähden varsin kohtuullisena saavutuksena”, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo. Tiedot perustuvat LVI-tukkumyyntiin. Luvut kuvaavat koko maan tilannetta ja eroja on sekä alueellisesti että tuoteryhmittäin. ”Suomessa työmaat pystyttiin pitämään pääosin käynnissä ja rakentaminen kaiken kaikkiaan pärjäsi selvästi keväällä pelättyä paremmin”, Salo jatkaa.

Epävarmuus jatkuu myös tänä vuonna. Rakennusteollisuus ry on ennakoinut rakentamisen laskua vuodelle 2021, vaikka talous muuten jo toipuisikin. Tätä arviota puoltaa rakennuslupatilastot, jotka ovat olleet alavireisiä jo viime vuoden lopulla. Toisaalta kasvukeskuksissa rakentaminen jatkuu ja mikäli tautitilanne kesän ja rokotusten myötä väistyy, niin syksyllä saatetaan taloudessa nähdä voimakastakin nousua. Myös korjausrakentamisen kasvu näkyisi etenkin talotekniikan sektorilla. Peruskorjaamiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen on paineita ja tähän osoitetaan myös taloudellisia kannustimia.

LVI-teknisten tuotteiden tukkumyyntejä tilastoi Talotekninen teollisuus ja kauppa ry, jonka jäsenyritysten kautta myydään arviolta 70 % LVI-teknisistä tuotteista Suomessa.