Kuvitteellinen, mutta usein niin todellinen tilanne: vanhempi vie lapsensa aamulla päiväkotiin. Matka taittuu puolessa tunnissa juuri huolletulla autolla, jossa on hyvä ilmastointi ja raittiin ilman suodatus. Seuraavat yhdeksän tuntia lapsi on päiväkodissa, jossa on tunkkainen ilma, puutteellinen ilmanvaihto ja rakenteissa kosteutta. Mikä mättää?

Osaamme tehdä terveellisen sisäympäristön ja yhdistää siihen vielä tehokkaan energiankäytön. Tämä edellyttää kuitenkin hyvää suunnittelua sekä laajaa yhteistyötä ja ymmärrystä investoida oikeisiin asioihin. Ja tietysti elinkaaren aikainen käyttö, kunnossapito ja uudistaminen pitää olla hallittua ja luonteva osa kiinteistön hallintaa. Näin toimitaan ns. elinkaarimalleissa, joissa investoinneista päättävä taho joutuu miettimään tilojen käyttöä ja tuottoa muutaman vuosikymmenen eteenpäin. Tilojen pitää olla toimivat, terveelliset ja viihtyisät, jotta käyttöaste on hyvä ja käytöstä maksavat tyytyväisiä. Investoinneissa mietitään ratkaisujen kestävyyttä, käyttökuluja sekä huolto- ja uusimistarvetta pitkälle eteenpäin. Elinkaarimalli ei ole ainoa autuaaksitekevä tapa toimia, mutta siitä on hyvä ottaa parhaita ajatuksia kaikkeen rakentamiseen.

Suurin osa rakennuskannastamme on rakennettu -60, -70 ja 80-luvuilla. Rakennusten uusiutumisvauhti on kuitenkin vain 1–2 % vuodessa. Teknologia ja vaatimustasot ovat muuttuneet hurjasti näistä ajoista. Kuvaavaa on, että 1960-luvulla asunnoista vain reilussa kolmanneksessa oli sisävessa! Rakennukset tarvitsevat korjaamista vaurioitumisen, teknologian päivityksen ja kiristyneiden energiavaatimusten takia. Myös tietoisuus hyvän sisäilman merkityksestä on kasvanut. Eri aikakausilla on erilaisia teknisiä ratkaisuja ja myös rakennusvirheitä. Liian usein korjataan vain rikkoontunutta tai paikataan ongelmia. Osaoptimointi ja väärät korjaukset tulevat ajan mittaan kalliiksi niin rakennuksille kuin käyttäjillekin. Tarvitaan kokonaisvaltaisempaa otetta ja ajattelua.

Pääministeri antoi tällä viikolla ilmoituksen Terveiden tilojen vuosikymmen-toimenpideohjelmasta. Ohjelman tarkempi sisältö julkaistaan Joulukuussa. Tämä on tärkeä keskustelun avaus, johon toivottavasti saadaan laajalti hyviä ja rakentavia mielipiteitä. Ja sitten myös niitä oikeita toimenpiteitä.

Laadukas ja terve sisäympäristö on kaikkien oikeus!

Kirjoittaja: Ilkka Salo Toimitusjohtaja Talotekninen teollisuus ja kauppa ry
Lue kaikki tätä mieltä -kirjoitukset