Talotekniikkateollisuuden puheenjohtaja Tommi Uksila haastaa alan yritykset työllistämään nuoria ja rakentamaan alan älykästä tulevaisuutta.

Talotekniikkaa on opiskeltu Suomessa yli 100 vuotta. Ala on siis lähes saman ikäinen kuin Suomi. Digitalisaatio ja teollinen internet muuttavat sitä jatkuvasti. Jotta pysymme kehityksen kärjessä, tarvitsemme talotekniikka-alalle paitsi vankkaa perinteistä myös aivan uudenlaista osaamista koodareista muotoilijoihin ja käytettävyysosaajista markkinointispesialisteihin. Hyvälle sisäympäristölle ja elämistä helpottaville innovaatioille on aina tarvetta.

#talotekniikka100 -kampanjalla haastamme alan yritykset tarjoamaan nuorille opiskelijoille työ- ja harjoittelupaikkoja sekä projektitöitä tosielämän haasteista. Tavoitteenamme on työllistää 100-vuotiaan Suomen kunniaksi 100 tulevaisuuden osaajaa talotekniikka-alalle kesätöihin, työharjoitteluun ja erilaisiin projekteihin. Toivon, että kaikki alan yritykset lähtevät mukaan luomaan alalle uudenlaista kasvua! Oma yritykseni Climecon on talkoissa mukana: Sitoudumme tarjoamaan kesätyötä ja opiskelijaprojekteja nuorille opiskelijoille tästä vuodesta lähtien.

Climecon on kasvanut viime vuosina mukavasti. Kasvu ei kuitenkaan ole tullut itsestään, vaan sen eteen on tehty pirusti töitä. Olemme panostaneet tinkimättömästi kehitykseen ja asiakkaisiin. Se on meidän tapamme toimia, samalla tavalla kuin suomalainen työ ja hemmetin hyvä meininki ovat osa meitä. Meidän on yrityksenä ja ihmisinä kuitenkin pakko muuttua, jos haluamme kehittyä ympäristöämme nopeammin nyt ja tulevaisuudessa. IoT ja digitalisaatio ovat asioita, jotka nousevat esiin päivittäin. Ne ovat täällä jo tänään – eivät ainoastaan tulevaisuuden skenaarioissa ja haavekuvissa.

Teknologia luo suuria mahdollisuuksia yrityksille, jotka ottavat ne kiinteäksi osaksi omaa toimintaa. Meillä Suomessa on maailman parhaat osaajat ja korkea tekemisen taso. Talotekniikka-alan pitää olla etulinjassa yhdistämässä ammattitaitoa, tietoa ja teknologiaa alan monipuolistamiseksi ja uudistamiseksi. Olen varma, että uusien osaajien kanssa löydetään vielä paljon uutta kasvua– ja tietysti tehdään olemassa olevasta paketista vieläkin parempi! Elämme mielettömän mielenkiintoista aikaa, joka on täynnä uusia mahdollisuuksia. Talotekniikka on kansainvälinen, kehittyvä ala, jossa on tarjolla monipuolisia töitä ja mahdollisuus huikean hienoihin asioihin: otetaan tulevaisuuden osaajat talotekniikka-alalle ennen kuin joku muu nappaa ne!

Tommi Uksila
puheenjohtaja, Talotekniikkateollisuus ry
toimitusjohtaja, Climecon Oy