Digitalisaatiosta rakentamisessa ja talotekniikka-alalla on pidetty jo pitkään juhlapuheita, joiden keskeinen sanoma on vähitellen siirtynyt yritysten käytöntöihin. Muutos on alaa ulkopuolelta katsovalle saattanut tuntua hitaalta, mutta nyt digitalisoidun tuotetiedon saatavuudelle on tulossa ihan toisen kokoluokan paineita.

Suunnitteilla oleva ja parhaillaan lausuntokierroksella oleva Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus on tuomassa vaatimuksia, joihin varautuminen on syytä aloittaa heti. Ympäristöministeriön tavoitteena on MRL:n kokonaisuudistuksen valmistuminen vuoden 2021 loppuun mennessä.

MRL:n kokonaisuudistuksen tavoitteita ovat muun muassa rakennusten hiilijalanjäljen pienentäminen, rakentamisen laadun parantaminen sekä digitalisaation edistäminen. Tuotevalmistajalle uudistus luo paineita tuottaa entistä laadukkaampaa ja tarkempaa teknistä tuotetietoa koko rakentamisen arvoketjun käyttöön. Tuotteen tekninen tieto digitaalisessa muodossa ja rikastettuna erilaisilla tuotehyväksynnöillä, käyttöturvallisuustiedotteilla ja tuotteen kelpoisuuden osoittavilla dokumenteilla tulee pian olemaan edellytys sille, että valmistaja saa tuotteensa ylipäänsä tehokkaasti markkinoille. Tukkuliikkeet tarvitsevat liiketoiminnassaan tuotetietoa yhä täydellisemmin, ja taloteknisten suunnittelumallien teko edellyttää tuotetietoa digitaalisessa muodossa.

Rakennuksissa ja komponenteissa sekä erilaisissa järjestelmissä on yhä enemmän älyä, joka edellyttää, että rakennuksen käytön ja huollon ohjeet on tarkasti dokumentoitu. Tuotetiedon dokumentointi on myös edellytys sille, että rakennuksen koko elinkaaren aikainen käytön ja energiankulutuksen optimointi toteutuu. Vaatimus rakennuksen digitaalisesta tuoteselosteesta, kiinteistön omistajalle toimitettavasta rakennuksen käyttöohjeesta on urakoitsijan vastuulla. Lisäksi urakoitsija tarvitsee myös omassa työssään asennusmittoja ja -ohjeita, nekin yksilöidysti digitaalisessa muodossa.

Kysyntä digitaaliselle tuotetiedolle tulee räjähtämään MRL:n kokonaisuudistuksen myötä, kun rakentamisen jokaisessa vaiheessa aina suunnittelupöydältä rakennuksen ylläpitoon ja huoltoon vaaditaan digitoitua teknistä tuotetietoa rakentamisessa käytetyistä rakennus- ja taloteknisistä tuotteista.

Sen lisäksi että tuotetieto löytyy oikeasta paikasta oikeassa muodossa, täytyy myös pääsy tuotetietoon tehdä käyttäjälle mahdollisimman helpoksi. Taloteknisten tuotteiden tekniseen tuotetietoon pääsee käsiksi joko LVI-INFOn (LVI-tekniset tuotteet) tai Sähkönumerot.fi:n (sähkötekniset tuotteet) tietokantojen kautta, jotka ovat lisäksi rajapintojen kautta yhdistetty Rakennustiedon ylläpitämään RT urakoitsijan tuotetieto -sovellukseen. Periaatteena on palvellla yhdeltä luukulta, mutta haluamansa luukun voi käyttäjä itse valita.

LVI-INFOn omistaa alan oma etujärjestö Talotekninen teollisuus ja kauppa ry. Olemme tehneet systemaattista työtä teknisen tuotetiedon standardisoimiseksi ja digitalisoimiseksi jo reilut viitisen vuotta. Tämän pitkäjänteisen työn hedelmät ovat nyt asiakkaidemme käytettävissä tuotetiedon kattavaan välitykseen kaikille rakennusalalla toimiville.

Kirjoittaja: Magnus Sirén Johtaja, tuotetieto Talotekninen teollisuus ja kauppa ry