Digitaalisessa muodossa välitettävästä teknisestä tuotetiedosta on varsin nopeasti tullut välttämättömyys. Digitaalisuuden merkitys tuotteiden yksilöinnissä ja tuotetiedon välittämisessä on laadun ja tehokkuuden edellytys niin talotekniselle kuin koko rakennusalalle. Tuotetiedon merkityksen siirtyessä rakentamisen keskiöön, pakottaa se myös kansalliset tuotetietokannat (LVI-INFO ja Sähkönumerot.fi) reagoimaan proaktiivisesti. Ennakoidaksemme paremmin, mitä muutostarpeita rakennuslain uudistus tuo tullessaan, olemme LVI-INFO:n johdolla käynnistäneet hankkeen, jossa ovat mukana myös Talteka ja Sähköteknisen Kaupan liitto STK. Tavoitteena on aikaansaada luotettava prosessi, jolla taloteknisten tuotteiden ympäristötiedot saadaan tarvittavassa laajuudessa ja koneluettavassa muodossa LVI-INFO:n ja Sähkönumerot.fi:n tuotetietokantoihin, ja sieltä edelleen koko rakentamisen arvoketjuun toimitettavaksi.

Tätä kirjoittaessa on juuri uutisoitu, että uudistuvan rakennuslain voimaantuloa on lykätty vuodella, 1.1.2025 voimaan tulevaksi. Tämä on tervetullut aikalisä, kun sitä peilaa muutoksiin, joita lakiuudistus on tuomassa. Uudella rakennuslailla pyritään vähentämään rakennuskannan aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä koko elinkaaren ajalta, ja siksi sääntelyä ulotetaan koskemaan rakennushankkeen alku- ja loppupäässä syntyviin päästöihin. Rakennusluvan saamisen edellytykseksi tulee rakennuksen vähähiilisyyden osoittaminen jo ennen rakentamisen aloitusta. Jokainen rakennus tulee mallintaa, ja mallin tulee sisältää muun muassa luettelo teknisistä järjestelmistä ja materiaaleista.

Käytännössä odotettavissa on uusia, vielä tarkentumattonia, vähähiilisyyden vaatimuksia liittyen tuotteiden valmistukseen, kuljetukseen, asennukseen, käyttöön ja rakennuksen purkamisesta syntyviin päästöihin. Talotekniikkatuotteiden osalta on ensisijaisesti kyse valmiiden komponenttien hiilijalanjäljestä, ja päänvaivaa tulee tuottamaan se, kuinka tuotteen päästöjä arvioidaan ja mitä päästölaskelmaan sisällytetään.

Vasta rakennuslakia tarkentavissa asetuksissa säännellään vähähiilisyyden arviontimenetelmistä ja vähähiilisyyden raja-arvoista. Vielä on epäselvää, mitä talotekniikan tuotealueita vaatimukset tulevat koskemaan. Jatkamme vuoropuhelua ministeriön kanssa ja olemme mukana kommentoimassa arvionnin kriteerejä ja raja-arvoja, sekä ensisijaisesti kertomassa oman näkemyksemme siitä, miten LVI-teknisten tuotteiden tuotetietokanta voi auttaa tarvittavan tiedon välittämisessä laajasti koko alan käyttöön. Meidän tehtävänämme on myös neuvoa LVI-teknisten tuotteiden valmistajia ja maahantuojia siitä, mitä ympäristötietoja tällä hetkellä pitää raportoida ja miten tiedot tulee määritellä.

Hankkeemme on saanut rahoitusta  vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, ja sillä  pyrimme ennakoimaan ja valmistamaan asiakkaitamme siihen, millaisia vaatimuksia ympäristötietojen osalta on tulossa. LVI-INFO ja Sähkönumerot.fi ovat molemmat jatkossakin asiakkaidensa apuna, neuvoen ja ohjeistaen ympäristötietoihin liittyvissä ongelmatilanteissa.

Kirjoittaja: Magnus Sirén Johtaja, tuotetieto Talotekninen teollisuus ja kauppa ry