LVI-tukkumyynnin perusteella talotekniikan vuosi kotimaassa alkoi reippaassa nousussa Q1 osalta. Uskaltaako tästä vetää suoria johtopäätöksiä loppuvuoteen? – Ei uskalla.

Vertailukohdan luku (Q1/2021) oli vaisu ja jatkossa kvartaaliluvut vertautuvat vahvempiin lukuihin. Kaiken kaikkiaan tilanne on nyt hyvin epävarma maailmantaloudessa. Energian hinta nousee, komponenttien saatavuus huononee ja kustannukset kohoavat. Kaasutoimitukset Venäjältä loppuvat myös Suomen osalta, näin uskaltaa arvata. Kaasu ei onneksi ole meillä yhtä merkittävä energialähde kuin monessa muussa Euroopan maassa, mutta suoraa ja epäsuoraa vaikutusta tälläkin on. Pörssissä on levotonta ja viime ajat viittaavat laskusuuntaan päin. Ukrainan sota näyttää pitkittyvän ja sen vaikutukset rakennussektorillamme ovat kyselyiden perusteella odotettua suuremmat, ehkä suuremmat kuin koronapandemialla. Uusia hankkeita lykätään ja perutaan. Näin katsoen ei hyvältä näytä.

Lupa- ja etenkin aloitustilastot antavat kuitenkin lohtua tilanteeseen.

Jo aloitettuja kohteita ei helposti keskeytetä ja talotekniikan osalta painopiste on projektin loppupuoliskolla. Tästä voisi varovaisesti päätellä, että tämä vuosi mentäisiin vielä ainakin kohtalaisessa suhdanteessa oman sektorimme osalta, vaikka muuten rakentamisen kulmakertoimet kääntyisivätkin huonompaan suuntaan.

Jo loppuvuoden arvaaminen on uhkapeliä, sitä pidemmät ennusteet vastaavat pitkän ajan sääennusteita; parempi tarkentaa lähempänä ko. ajankohtaa.

Kirjoittaja: Ilkka Salo Toimitusjohtaja Talotekninen teollisuus ja kauppa ry
Lue kaikki tätä mieltä -kirjoitukset