Uusi ääniohje ja uusittu SFP-opas ovat kommentoitavana 15.4.2024 saakka. Talotekninen teollisuus ja kauppa ry eli Talteka on valmistanut kaksi uutta ohjetta:

  • Ääniohje – Äänitekniset suunnitteluarvot talotekniikan akustiseen suunnitteluun ja
  • SFP-opas – Opas ilmanvaihtojärjestelmän ominaissähkötehon määrittämiseen, laskentaan ja mittaamiseen

Kommentoitavat oppaat

Ääniohje antaa taustatietoja ja suunnitteluarvoja talotekniikan akustiseen suunnitteluun. Ohjeessa käydään lyhyesti läpi äänitekniseen suunnitteluun liittyvät määräykset ja ohjeet sekä käydään läpi muutamia usein kysyttyjä erityiskysymyksiä. Ohjeessa olevat tilaluokkakohtaiset äänitaulukot on tarkoitettu korvaamaan yleisesti käytössä olleet D2:n liitteen äänitaulukot.

SFP-oppaan tavoitteena on kuvata käytännön menettelytapa ilmanvaihtojärjestelmien ja ilmankäsittelykoneiden ominaissähkötehon määrittelylle. Ensimmäinen painos ohjeista tehtiin jo vuonna 2001. Nyt kommentoitavana oleva 4. painos pohjautuu vahvasti edellisen painoksen teksteihin, mutta muutoksiakin on paljon. Päivitys on kattava ja siinä on otettu huomioon aikaisempi opasversio sekä viimeaikaisia suosituksia mittaustuloksen tarkastelusta ja ilmanvaihtokoneen sisäisten vuotojen tarkastelusta.

Menettely ja aikataulu

Uusi ääniohje ja uusittu SFP-opas ovat jo hyväksyttyjä Taltekassa sisäisesti ja ne on julkaistu Taltekan kotisivuilla. Voit ladata ne viereisestä linkistä kommentointia varten. Tämän kommenttipyynnön tavoitteena on saada palautetta laajemmalta lukijakunnalta ja parantaa edelleen ohjeiden käytettävyyttä.

Toivon, että sinulla olisi aikaa tutusta ääniohjeeseen ja SFP-oppaaseen ja niin halutessasi antaa kommentteja niiden sisällöstä 15.4.2024 mennessä. Tämä mahdollistaa parhaassa tapauksessa, että kommentit ehdittäisiin käsitellä ainakin alustavasti ennen seuraavaa Taltekan sisäympäristöryhmän kokousta. Sisäympäristöryhmä toimii lausuttavana olevien ohjeiden hyväksyjänä.

Vapaamuotoiset kommentit voit lähettää sähköpostilla tai sähköpostin liitteenä Juhani Hyväriselle.

Voit myös vapaasti välittää tätä kommenttipyyntöä tai Taltekan kotisivun uutisen linkkiä eteenpäin niille, joita arvelet asian erityisesti kiinnostavan.

Lisätietoja

Juhani Hyvärinen, Talteka.