Taloteknisten järjestelmien aiheuttaman äänen hallintaa koskevat määräykset ovat pääpiirteissään pysyneet samoina jo useita vuosia. Uusi ääniohje talotekniseen suunnitteluun kokoaa viitearvoja helppokäyttöiseen muotoon. Vuonna 2018 voimaan astuneiden uusien talotekniikkaa koskevien asetusten rakenne muuttui siten, että asetuksiin jäivät ainoastaan määräysosat, ja määräyksiä tukeneet ohjeet siirrettiin muihin aineistoihin. 

Vaikka muutoksesta on jo viisi vuotta, aiheuttaa säädösrakenteen muutos edelleen siinä määrin kysymyksiä, että Talteka on koonnut lyhyen ohjeen määräyksistä ja niitä tukevista erilaisista muista ohjeista. Koska jo lakannutta D2:n ääniliitteen arvoja edelleen käytetään, on ohjeen äänitaulukot järjestetty D2:n mukaisesti. Syynä D2:n liitteen käyttämiseen on yleisesti se, että uudet määräykset ja ohjeet eivät sisällä kaikkia D2:n liitteessä esitettyjä tilaluokkia.

Tässä ohjeessa käydään ensin läpi ne asetustekstit, jotka liittyvät taloteknisten järjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Asetustekstit on kopioitu sellaisenaan ympäristöministeriön asetuksesta 796/2017 ja sen muutoksesta 360/2019 rakennuksen ääniympäristöstä. Lisäksi käydään läpi ääniympäristöasetusta yleisesti, luetellaan muut aiheeseen liittyvät ohjeet ja lopuksi käydään läpi muutamia erityiskysymyksiä.

Hajallaan olevat ohjeet yksiin kansiin

Rakentamismääräyskokoelman osat C1 Ääneneristys ja meluntorjunta sekä D2 Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto kumottiin vuonna 2018. Ne korvattiin ympäristöministeriön asetuksella uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta sekä asetuksella rakennuksen ääniympäristöstä. Ääniympäristöasetusta täydentämään vuonna 2018 laadittiin Ympäristöministeriön ohje rakennuksen ääniympäristöstä. Valitettavasti näihin asiakirjoihin ei ole sisällytetty D2:ssa olleita taulukoita eri huonetilojen sallituista äänitasoista. Tämä on koettu ongelmalliseksi niin suunnitteluvaiheessa kuin työmaaoloissakin. Usein onkin todettu, että kohteessa noudatetaan kumotun D2:n äänitasovaatimuksia. Tästä syystä Talteka on koonnut lyhyen ohjeen määräyksistä ja niistä tukevista erilaisista ohjeista ”yksiin kansiin”. Vuonna 2022 Suomen Standardoimisliitto julkaisi standardin SFS 5907 Rakennuksen suunnittelu ja laatuluokitus. Standardi määrittelee kolme akustista luokkaa kullekin tilalle. Näistä keskimmäinen vastaa uusien rakennusten määräystasoa. Kyseistä tasoa on käytetty uuden ääniohjeen perustana.

Uusi ääniohje talotekniseen suunnitteluun kokoaa viitearvoja ja se kattaa kaikki talotekniikan osa-alueet pois lukien hissit. Määräykset koskevat uusia rakennuksia, mutta mukaan on haluttu ottaa myös korjausrakentamista. Oma kappaleensa on ilmanvaihdon tehostukselle sekä keskuspölynimurin ja jäähdytyslaitteiden aikaansaamalle äänelle rakennuksen ulkopuolella.

Ohjeessa taulukot 13 tilaluokalle

Ohjeeseen loppuun on kerätty taulukot eri tilaluokille. Suurin osa tilaluokista on D2:n mukaisia. Joitakin D2:n tilaluokkia on yhdistetty, mutta osin on haluttu helpottaa tiedon hakemista uusilla ryhmittelyillä. Tilaluokkia on yhteensä 13 kappaletta

  • asuinrakennukset
  • Ravintolat ja hotellit
  • Palvelutalot
  • Toimistorakennukset
  • Oppilaitokset
  • Päiväkodit
  • Liikuntatilat
  • Terveydenhuollon rakennukset
  • Kasarmit
  • Myymälät
  • Muut julkiset tilat
  • Ruoanvalmistus ja -säilytystilat
  • Muiden kuin asuntojen hygieniatilat sekä muut tilat

Lataa ohje Taltekan Hyvä tietää – Ladattavat materiaalit -sivulta.

Lisätietoja Juhani Hyvärinen