Vedenkulutuksen mittaaminen ja asuntojen jäähdytystehon mitoittaminen herättivät keskustelua Taltekan sisäympäristöryhmän miniwebinaarissa tammikuun lopussa. Vedenkulutuksesta tarvittaisiin tuoreempaakin tietoa, mutta jo olemassa olevan tiedon valossa vedenkulutuksen ja lämmityshäviöiden pienentämisellä voisi olla merkitystä rakennuksen energiatehokkuuteen. Ilmastonmuutoksen arvioidaan johtavan kesäajan lämpötilojen kasvamiseen ja lämpöaaltojen pitenemiseen. Erityisesti asuntojen jäähdytysratkaisuista ja niiden mitoittamisesta kaivataankin nyt opastyyppistä hyvin jäsenneltyä tietoa suunnittelun tueksi.

Vedenkulutus ja sen mittaus taloyhtiöissä

Petri Pylsy Suomen kiinteistöliitto ry:stä alusti vedenkulutuksesta ja sen mittaamisesta taloyhtiöissä. Alustuksessa käytiin läpi pitkän aikavälin kulutustrendejä, laskutuksen vaikutuksen arviointia vedenkulutukseen, vuositason kulutusprofiilia ja lämpimän käyttöveden vuorokausitason kulutusprofiilia. Asuntokohtaiset mittarit ovat yleistyneet määräysten myötä ja niitä käytetään hyvin yleisesti kustannustenjaon perusteena. Kustannustenjaon lisäksi niitä voidaan käyttää myös kulutusseurantaan ja sen pohjalta tehtäviin toimiin kuten esim. vuotojen havaitsemiseen ja energiahankkeiden suunnitteluun.

Alustuksen pohjalta käytiin keskustelua mm. seuraavista aiheista:

  • mahdollisuus hyödyntää kaukolämmön kulutusjoustoa varaajien tai rakennuksen varaavuuden kautta, kulutusjouston lisäksi kulutuksen tasaamisella voi olla merkitystä perusmaksun määrässä joillakin paikkakunnilla
  • kulutusselvityksissä on ollut mukana vain kotona käytetty vesi. Tämä saattaa osaltaan selittää kesäaikaista kulutusta, joka on talvea matalammalla tasolla, sillä osa vedestä kulutetaan matkoilla ja kesämökillä. Olisi tarvetta selvittää, mikä on veden käytön nykytila. Muutoksia on voinut tulla vesimittareiden käytön yleistyttyä ja esimerkiksi pandemian aiheuttamien käyttäytymismuutosten vuoksi.
  • pohdittiin, miksi energiatehokkuuden kannalta veden lämmityksen energiatehokkuus ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin rakennuksen muu energiatehokkuus
  • lämpimän käyttöveden osuus koko rakennuksen energiankulutuksesta on kasvanut. Suuri yksittäinen tunnistettu kulutuskohde on lämpimän käyttöveden kiertojohto, jonka mitoitukseen ja eristämiseen olisi kiinnitettävä enemmän huomiota. On myös mahdollista, että kiertohäviöiden vähentämiseksi suurten rakennusten kaukana lämmönjakokeskuksesta sijaitsevat tilat varustetaan paikallisilla lämpimän veden varaajilla, jotka lämmitetään sähköllä.
  • lämpimän käyttöveden kulutusjakaumassa on pitkä häntä ja voisi olla keskiarvon pienentämistä ajatellen tehokasta vaikuttaa niihin, jotka kuluttavat paljon.
  • Tarvitaan tiedottamista vedenkulutuksesta ja sen merkityksestä.

Opas jäähdytystehon mitoitukseen ja laitevalintaan

Mika Vuolle alusti jäähdytyksen suunnittelusta ja siinä erityisesti siitä, mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota. Odotukset kesäsisälämpötilan hallintaan ovat kasvaneet​ terveys- ja viihtyisyyskysymysten merkityksen korostuessa ja lämpimien kesien yleistyessä. Myös asuinrakennusten viilennys ja jäähdytys ovat yleistymässä​, mutta niiden viilennyksen ja jäähdytyksen suunnittelu poikkeaa toimitilojen jäähdytyssuunnittelusta mm. lämpö- ja kosteuskuormien sekä käyttävissä olevien järjestelmäratkaisujen suhteen.

Yhteenvetona alustuksessa oli, että energiamääräysten täyttäminen kesän sisälämpötilojen osalta ei takaa sitä, että jäähdytystehonmitoitus on oikein tai että sisäilmastomääräysten taso saavutetaan. ​Sisäilmasto-olosuhteiden määräysten mukaisuus tulee osoittaa tilojen suunnitellun käytön mukaisilla lähtöarvoilla. Lämpökuormien osalta voidaan kilpitehojen ja oman käyttäytymisen perusteella tehdä arvio lämpökuormista, mutta kosteuskuormien osalta arvioiminen on tätäkin haasteellisempaa.​

Mika tiedusteli sisäympäristöryhmän eri tahoilta kiinnostusta lähteä mukaan hankkeeseen, jossa kirjoitettaisiin jäähdytystehon mitoitukseen opas ja koulutusmateriaali. Ehdotus sai kannatusta ja sovittiin, että edetään hankevalmistelussa. Tavoitteena voisi olla esimerkiksi julkaista opas Talotekniikkainfon Esimerkit-osiossa.

Alustuksen pohjalta käytiin keskustelua mm. seuraavista aiheista

  • erityisesti asuinkerrostalojen jäähdytyksen mitoittaminen olisi tärkeätä ohjeistaa. Mitkä olisivat esimerkiksi raja-arvot lämpötilalle.
  • kysyttiin, eivätkö sisäilmasto ja ilmanvaihtoasetuksen antamat suunnitteluarvot ole riittäviä.
    • Todettiin, että niitä käytetään suunnittelussa, mutta kun monia suunnittelun vaatimia lähtötietoja ei ole riittävän tarkasti kiinnitetty, on energiatehokkuusasetuksen astetuntiraja usein se määräys, joka toimii perälautana.
    • Mitoitusvuoden säätiedot poikkeavat tulevaisuuden säätiedoista, eivätkä ne nytkään ole jäähdytyksen suunnittelun kannalta soveltuvia.
    • Lämpökuormat on määritelty viitteellisesti.
    • Asuntojen lämpötilan hallinnassa on tärkeätä huomioida ilman entalpia: lämpiminä ja kosteina hetkinä voidaan joutua rajoittamaan jäähdytyspiirin lämpötiloja kondenssiriskin vuoksi.
  • yhteiset käytännöt helpottaisivat myös tilaajien ja laitetoimittajien työtä, sillä yhteiset speksit tavanomaisista jäähdytyksen mitoitusperusteista auttaisivat heitä tuottamaan vertailukelpoisia toteutusehdotuksia tilaajille

EQUA Simulation Finland Oy on tehnyt aikaisemmin asuntojen kesäajan lämpötiloihin liittyen tarkastelun toimista, joilla lämpötiloihin voidaan vaikuttaa, ja arvion vaikuttavuudesta. (lataa raportti täältä)

Yhteenveto

Vedenkulutuksen mittaaminen ja asuntojen jäähdytystehon mitoittaminen herättivät keskustelua Taltekan sisäympäristöryhmän miniwebinaarissa tammikuussa 2024. Jäähdytyksen osalta haettiin palautetta siihen, olisiko alalla halukkuutta ja valmiutta lähteä rahoittamaan aiheeseen liittyvän oppaan valmistamista. Vedenkulutus todettiin tärkeäksi asiaksi, jonka vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen on merkittävä. Vedenkulutuksen pieneneminen on käytössä olevien tilastojen ja tietojen valossa hitaampaa kuin esimerkiksi muiden taloteknisten järjestelmien energian kulutuksen pieneneminen. Uudistetun EPBD:n tuomien tiukempien vaatimusten toteuttamiseen myös vedenkulutus ja lämpimän käyttöveden kulutus, lämmötalteenotto ja häviötehot on hyvä huomioida uusissa ratkaisuissa mahdollisuuksien mukaan.

Alustukset

Jäähdytysopas Vuolle

Vedenmittaus_Pylsy

Seuraava miniwebinaari

Seuraava miniwebinaari on 22.5.2024 kello 9 – 10. Ohjelma ilmoitetaan toukokuun alussa.