XAMK voitti LVI-alan opiskelijakilpailun 2024. LVI-alan ammattikorkeakoulujen välinen opiskelijakilpailu järjestettiin jo kolmattatoista kertaa. Vuoden 2024 kilpailua isännöi oppilaitosten toiveesta Geberit Oy ja kilpailu pidettiin maaliskuun 20. päivänä Geberitin tiloissa Vantalla. Opiskelijat saivat näyttää osaamistaan isäntäyrityksen ja kilpailun tuomareina toimivien opettajien laatimissa käytännön tehtävien ja teoriatehtävien parissa sekä rakentamismääräysten hallintaan liittyvässä tehtävässä.

XAMKin joukkue rakennusautomaatiotehtävän parissa.

XAMKin joukkue rakennusautomaatiotehtävän parissa.

XAMKin voittajajoukkueessa kilpailivat Iris Ahola, Kalle Alatyppö, Esa Kuuva ja Elmo Nieminen. Kilpailussa toiselle sijalle tuli SAMKin joukkue Olli Ahonkivi, Toni Collander, Miska Lakanen, ja Joonas Ranki ja kolmanneksi tuli TAMK joukkueellaan Mikko Sivula, Aleksanteri Vavilov, Kalle Rosenqvist ja Santeri Orava.

Jo vuodesta 2008 lähtien lähes vuosittain järjestettyyn kilpailuun voivat osallistua joukkueet kaikista LVI-opetusta antavista ammattikorkeakouluista. Tilat kilpailun käytännön tehtävien toteutukseen järjestää vuosittain valittava Taltekan yritys ja eri oppilaitoksia ja alaa edustava tuomaristo laatii teoriakysymykset. Palkintosumma on 6000 euroa ja siitä vastaavat Talteka ja Säätiö LVY.

Opettajien laatimat teoriatehtävät käsittelevät ilmanvaihtoa, vesi- ja viemäriverkoston suunnittelua ja mitoitusta, kylmätekniikkaa sekä rakennuksen automaatiota. Määräystenhallintaa testataan esimerkiksi energiatehokkuuteen liittyvillä kysymyksillä.

Kilpailu järjestettiin Geberit Oy:n tiloissa

Marko Polvi, Geberit Oy

Kilpailun isäntänä toimineen Geberit Oyn Marko Polvi

Vuoden 2024 kilpailun isäntänä toimivan Geberit Oy:n Head of Product Management Marko Polvi kuvaa kilpailun merkitystä seuraavasti: ”On kunnia-asia päästä isännöimään kilpailua. Meillä Geberitillä on pitkä historia alan opiskelijoiden ja ammattilaisten osaamisen kehittämisessä ja teemmekin vuosittain lukemattomia koulutuksia eri kohderyhmille. Itse asiassa oppipoikien kouluttaminen oli osa yrityksen toimintaa jo yrityksen alkuaikoina 150 vuotta sitten ja tällä hetkellä konsernissa opiskelee noin 280 oppisopimuskoulutettavaa. Mm. 1950-luvulla Geberit aloitti systemaattiset koulutukset PE-viemäriputkien suunnittelusta ja asennuksesta. Tänä päivänä Geberitin toimitiloissa Vantaalla teemme kymmeniä hydrauliikkakoulutuksia käyttäen apuna uniikkia viemäröintitornia niin oppilaitoksille, LV-suunnittelijoille, asentajille kuin valvojillekin.”

Kilpailujen järjestelytoimikunta ja tuomaristo koostuvat kaikkien mukana olevien oppilaitosten opettajaedustajista ja sponsoreina toimivien Taltekan ja Säätiö LVY:n edustajista. Tuomariston sihteerinä toimii VVS Föreningen i Finlandin edustaja ja tuomariston puheenjohtajaksi valitaan yksi oppilaitosten opettajista.

”On ollut hienoa seurata alalle opiskelevien nuorten ammattimaista ja innostunutta asennetta vaikeiden kilpailutehtävien parissa. Kilpailussa pärjääminen vaatii oman osaamisen lisäksi myös ryhmätyötaitoja, kestävyyttä ja intoa. Kilpailu on vakiintunut ja arvostettu tapahtuma alalla. Se tuleville alan asiantuntijoille ja oppilaitoksillekin vertailukohdan oman osaamisen arviointiin”, toteaa Juhani Hyvärinen Taltekasta.

”Kilpailu on osa järjestöjen oppilaitosyhteistyötä ja tarjoaa isäntäyritykselle keinon kohdata opiskelijoita ja toisin päin opiskelijoille mahdollisuuden tutustua alan vaikutusvaltaisin yrityksiin oman osaamisen haastamisen lisäksi. Kilpailu tarjoaa oppilaitosten opettajille myös mahdollisuuden tavata keskenään ja keskustella ajankohtaisista opetukseen liittyvistä asioista”, toteaa SuLVIn toiminnanjohtaja Samuli Könkö.

SAMK kylmätekniikan tehtävään keskittyneenä

TAMKin joukkue Geberitin bonustehtävänä olleen asennuksen kimpussa.

Metropolian joukkue odottaa ilmatekniikan tehtävän aloituslupaa. Metropolian joukkuuen muodostivat Valtteri Ranne, Aron Ausin, Roni Viinanen ja Jonne Hupponen. Tehtävää antamassa Eero Kulmala TAMKista.

Novian joukkue energiatehokkuuden tehtävää ratkomassa. Joukkueessa mukana John Westerlund, Mats Rehn, Jonas Lahtivuori ja Anton Asplund.

Kilpailun sponsorit 2024

  • Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka)
  • Säätiö LVY sr
  • Geberit Oy
  • Suomen LVI-liitto SuLVI ry
  • VVS Föreningen i Finland rf

Kilpailuun tänä vuonna osallistuivat oppilaitokset:

  • Metropolia ammattikorkeakoulu
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK)
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK)
  • Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK)
  • Yrkeshögskolan Novia